Biscotti


The Last Straw.

assalamualaikum.

As much as I really wanted to write my heart out during this semester break, the truth is that I have to admit that my writing mojo is not what it used to be like back in the days when I was still a Diploma student in UiTM Negeri Sembilan.

Not wanting to blame my lack of updates on the scarcity of idea available in my think tank alone, I’ve also found out that I’m much more critical than I used to be when it comes to deciding on the contents that I would want to be made available on my blog.

Anyhow, I’ve been doing some spring cleaning cleaning around my blog when I discovered that I still owe you guys some unpublished Microbiology-related notes in the Media section, eager to be shared with you guys out there.

So, here’s to the last few notes that I still have left in my keeping, Microbiology-wise!

MIC 342 :

Body Defense System

Foreign Agents, Molecules & Cells

Adaptive Immunity

Immune Response

Normal Flora

Skin

Urogenital and Sexual Transmitted Diseases

Cardiovascular, Lymphatic and Systematic Diseases

Central Nervous System

Respiratory Infections

MIC 319 :

Chapter 1

Chapter2

Chapter 3

Chapter 4

Bonus Chapter

Chapter 5

Chapter 6

Chapter 7

Chapter 8

Chapter 9

Chapter 10

MIC 304 :

Introduction on Industrial Microbiology

Fermentation Technology

Microbial Growth Kinetics

Culture Maintenance

Industrial Products From Microbial Processes (I)

Industrial Product From Microbial Process (II)

Industrial Product From Microbial Process (Wines)

Industrial Enzyme Production

MIC 207 :

Lecture 1

Lecture 2

Lecture 3

Lecture 4

Lecture 5

Lecture 6

Lecture 7

Lecture 8

Lecture 9

Lecture 10

Bioremediation

Green Technology

Microbiology of Water

Pollution

Sustainable Development

 


Kekasihku, Kekasihmu Jua.

assalamualaikum.

  • Katakanlah wahai Muhammad, “Jika kamu benar-benar mencintai Allah maka ikutilah aku, nescaya Allah mencintai kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu”. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. (Surah Ali Imran 3:31)
  • “Sekiranya hambaKu bertanya kepadamu (wahai Muhammad) mengenai Aku, sesungguhnya Aku amat dekat”. (Surah Al- Baqarah 2:186)
  • “Sesungguhnya Kami ciptakan insan itu dengan sebaik-baik penciptaan”. (Surah At-Tin 95:4)
  • “Berdoalah kamu kepadaKu, nescaya akan Aku perkenankan”. (Surah Al-Ghafir 40:60)
  • “Dan Allah mencintai orang yang sabar”. (Surah Ali-Imran 3:146)
  • “Sesungguhnya Allah itu amat mencintai mereka yang sering bertaubat, dan mereka yang membersihkan diri”. (Surah Al-Baqarah 2:222)
  • “Sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan”. (Surah Al-Insyirah 94:5-6)
  • “Barangsiapa yang menjalankan kebajikan seberat zarah pun nescaya dia akan melihat (balasan)nya. Dan barangsiapa mengerjakan kejahatan seberat zarah pun nescaya dia akan melihat (balasan)nya pula”. (Surah Al-Zalzalah 99:7-8)
  • Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagi kamu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui”. (Surah Al-Baqarah 2:216)
  • “Dengan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang”. (Surah Al-Ra’d 13:28)
  • “Dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah S.W.T”. (Surah Yusuf 12:87)
  • “Sesiapa yang bersama dengan Allah (yakni mengisi hari dan waktunya dengan Allah), maka Allah akan bersama dengannya sepanjang waktu.”

Rasulullah S.A.W ada bersabda bahawasanya Allah S.W.T. berfirman, maksudnya:

Aku adalah berdasarkan kepada sangkaan hambaKu terhadap Aku. Aku bersamanya ketika dia bersamaKu. Apabila dia mengingatiKu dalam dirinya, nescaya Aku juga akan mengingatinya dalam diriKu. Apabila dia mengingatiKu di majlis, nescaya Aku juga akan mengingatinya di dalam suatu majlis yang lebih baik daripada mereka. Apabila dia mendekatiKu dalam jarak sejengkal, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sehasta. Apabila dia mendekatiKu sehasta, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sedepa. Apabila dia datang kepadaKu dalam keadaan berjalan seperti biasa, nescaya Aku akan datang kepadanya dengan pantas.


The Final Countdown.

assalamualaikum.

It has only been three days since the UiTM Final Examination for Pre-Diploma and Diploma kick started last Monday, but I’m already experiencing mental exhaustion from sitting for two subject papers back-to-back for two days straight.

Dr. Nurfathin Farhana, is it possible for you to prescribe me with some headachase?

Because I could really use some right now to break down my headaches and migraines.

CHM 213 :

Thermochemistry

Chemical Equilibrium

Ionic Equilibrium

Liquid-Liquid System

Phase Equilibrium

Chemical Kinetics

Phase Equilibrium Diagrams

MIC 159 :

Microbial Nutrition & Culture (III)

Morphology & Cell Biology of Bacteria (II)

Morphology & Cell Biology of Bacteria

Microbial Nutrition & Culture

Introduction to MIC 159

Control of Microbial Growth

Microbial Nutrition & Culture (II)

History of Microbiology

Classification of Microorganisms

MIC 206 :

Fungi and other Organism (Mutualism)

Fungi and Other Organism (Human)

Fungi and Other Organism (Plant)

Industrial Mycology

Dimorphism

Sporulation and Budding

Vegetative Growth

Reproduction

Fungal Cell

Classification of Fungi

Classification of Fungi (II)

ETR 300 :

Entrepreneurial Motivation & Competencies.

Creativity & Innovation.

Business Oppurtunities.

Business Entities & Formations.

Organizational Plan

Financial Plan.

Operation Plan

Marketing Plan

Business Plan.

Business Regulations and Support Systems.

Oh, one more thing : we seniors are not allowed to share our test papers with you juniors anymore.

But, judging by the position where we are at in terms of academic performance rank, I guess that you will be absolutely fine without them.


Fly Time.

assalamualaikum.

Is it just me or time just seemed to fly really fast for final semester students?

Because believe it or not, the final examination is going to be just around the corner and yet there are so many things that have to be done in less than a month’s notice.

My final examination timetable has been uploaded into the UiTM Student Portal system today.

the last.. I hope?

Thank Allah that there are no papers scheduled during my birthday.

For my fellow readers who are going to face the same heat as me starting from 1st till 21st October, I really hope that these notes below can somehow help you in getting prepared for the upcoming final examination.

MIC 208 :

Multiplication

Isolation, Identification and Cultivation

Introduction

Classification (III)

Other Infectious Agent and Plant Virus

CHM 260 :

Beer’s Lambert

Spectroscopy Methods

Introduction to Chromatographic Separations

Atomic Emission Spectrometry

Atomic Absorption Spectroscopy

IR Absorption Spectroscopy

UV-Visible Spectroscopy

MIC 120:

Cell Membrane

Cell Movement

Microscope

Mitosis

Meiosis

Passive transport

Prokaryotic Cell

The Structure within Cytoplasm

Active Transport

Reproduction of Prokaryotic Cell

CSC 134:

Introduction to Computers

Application Software

System Software

Storage

Output

Internet & Web

Input

Information System

Computer Security & Safety, Ethics & Privacy

Communication & Network

System Unit

CHM 138:

Elements, Compounds, Chemical Equations & Calculations

Concepts of Acid-Base Neutralization

Units of Measurement

Structure of Atom

Periodic Table

Oxidation and Reduction Reactions

Introduction to Organic Chemistry

Chemical Bonds

So, I just want to wish you guys especially UiTM Negeri Sembilan Diploma in Microbiology the best of luck for this upcoming Final Examination, be well-equipped and remember to fight any battle as if it were your last.

Lots of love,

Your soon-to-be former Exco of Welfare.

Microbiology Association Students.

UiTM Negeri Sembilan.


Fadhilat Syaaban.

assalamualaikum.

  • Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Syaaban, diharamkan Allah Taala tubuhnya dari api neraka.
  • Jika dia dapat menyempurnakan puasanya sebulan di bulan Syaaban, dimudahkan Allah atasnya sakaratulmaut dan ditolakkan (terlepas) daripada kegelapan dalam kubur, dilepaskan daripada huru-hara Munkar dan Nankir, ditutupkan Allah keaibannya di hari Qiamat, dan diwajibkan syurga baginya.
  • Barangsiapa berpuasa pada awal hari Khamis pada bulan Syaaban dan akhir hari Khamis pada bulan Syaaban, dimasukkan dia ke dalam syurga.
  • Sabda Nabi S.A.W : Bahawa berpuasa pada bulan Syaaban kerana membesarkan Bulan Ramadhan, siapa yang berpuasa tiga hari daripada bulan Syaaban, kemudian dia selawat ke atasku beberapa kali sebelum berbuka puasa, maka diampunkan oleh Allah dosanya yang telah lalu, diberkatkan rezeki baginya.
  • Antara lain sabdanya lagi : Bahawa Allah Taala membukakan pada bulan itu tiga ratus pintu rahmat.
  • Sabda Nabi S.A.W : Allah menilik pada hambaNya pada malam Nifsu Syaaban, maka diampunkan segala dosa segala makhlukNya melainkan orang yang syirik dan orang yang tiada bertutur dengan saudaranya.
  • Sabdanya lagi : Apabila datangnya malam Nisfu Syaaban, maka berjagalah kamu pada malamnya dan bersembahyanglah serta banyakkan ibadah dan puasalah kamu pada siangnya.
  • Allah S.W.T berfirman : Apabila ada orang yang meminta ampun, maka Aku ampunkannya. Apabila ada orang yang ditimpa bala, maka Aku afiatkannya. Apabila ada orang yang meminta rezeki, maka Aku akan permudahkan urusan rezekinya, demikianlah pertanyaan lainnya sehingga keluar fajar subuh.
  • Kata Syeikh Abdul Qadir Jailani di dalam Ghaniah : Bahawa malam Nisfu Syaaban adalah hari raya para malaikat, begitu juga pada malam Lailatul Qadar, mereka tidak tidur dan dipenuhi dengan amaldan ibadah sepanjang-penjang malamnya. Dan bagi anak-anak Adam berhari raya padanya pada siang hari dengan berpuasa dan menjalankan ibadah, kerana mereka tidur pada malamnya.
  • Sesiapa yang sembahyang pada malam Nisfu Syaaban daripada umat Nabi Muhammad S.A.W, terlebih afdhal daripada ibadatnya selama 400 tahun.

Former Mr. President.

assalamualaikum.

Being an Exco of Welfare for Microbiology Student Association in UiTM Kuala Pilah, Negeri Sembilan has definitely taught me a lot of things on how to work, persuade, interact and socialize with different types of people from various walks of life.

Hunting down our former first President of the club, Nik Masri has been the top priority in my list since I was first appointed for the position. And as to date, its been approximately almost six months since I started this mission of mine.

And trust me, I’m not hunting him down without any good reason.

*

*

*

Trying to not disappoint the high hopes that Naim, the current President of the club has for me, I texted Nik Masri to follow-up on his current actions regarding our problem today.

And this is pretty much what we talked about.

Me :Assalamualaikum, Encik Nik Masri. Maaf kerana ganggu.. tujuan saya msj awak ni sbb hal bkenaan bju korporat hrtu. Mcm awk ckp dlm msj yg lpas, awk janjikan y gawk akn suruh kwn awk byr ganti rugi pd kami sebelum msuk sem bru. Tp kami msih blum trima apa2 byran lg sehingga skrg..

Kami harap yg masalah ni dpt diselesaikan dgn kadar segera. Lembu dipegang pd talinya, manusia dipegang pd janjinya..

Jika perkara ini berlarutan, kami xkn tragak2 ntk mengambil tindakan undang2 trhadap saudara sekalian.

Harap maklum.

Nik Masri : Tulah kdg2 kefahaman tu jugak pnting jgk kn. Lg2 law stdnt microbe. Sy aritu ade ckp x sy janji. Rasanyer xde. Sy ckp sy akn try sdaye upaye sblum msuk sem. Tul x. the problem is kwn sy praktikal dan dia still xley bg lg duit tu. Dan sy nk dahulukn duit sy dlu pn sy xbyk duit. Awk sume jgn pkir sy ni jnis mkn duit org. sbb kalau sy nk da lame persatuan awk skrg nix de duit sbb dlu sy presiden dan sy berhak. Tp sy amanah. Dan sy nk gtaw awk, amanah tu jnji sy. Dan sy akn byr blik duit tu. Kalau sy ade duit, sy akn dahulukn. Awak jgn risaw.

Me : Dats why..sblum ltak jawatan, sila selesaikan smua kije dgn kadar segera. Kitorg pn bkn xd kije lain na msj awk.. thegeh2 na cri org yg da xd je.. so, awk pn tlgla faham. At least, update la ckit yg korg xle byar lg bulan ni or smetink.. bru la kitorg bule na consider ckit.

Jgn diam je.

Cuba kalau awk byar rm65 ntk smetink y gawk xpnah dpt..pas2 awk yg kna thegeh2 cri org y gawk bli brg tu.. pas2 org tu nak xnak buat xtau je..

 Kalau awk xd sekelumit pun rasa frustrated atau bengang, tahniah la..

AWK MMG SORG YG CONSIDERATE.

Nik Masri : Tula. Sy rse awk pn bru dlm psatuan dan xtawkan. Law la sy still jd preseden mse tu sy da setelkan dlu da masalah ni. Xpela xsalah awk sbb xtaw pape. Dan 1 lg bnde ni berpunca dr sape tah yg kol sy bkali2 ckp nk amik bju tu rumah sewa sy tp xamik2. Mse tu bju still ade lg. tp xpela sy fhm ayt awk nk bg sy bengang. Tp jgn risaw sy xkn rase pape. Hahahaha. Sori la sebab gelak, but dun worry duit sy akn byr.

Me : T_T *krik krik*

This is some of the things that I will definitely remember and laugh at whenever I reminisce the good old times that I had when I served my time as the Exco of Welfare for Microbiology Students Association.

That’s pretty gutsy of you, Nik Masri.

Thanks for giving me something funny to remember you by.


Lucky.

assalamualaikum.

This pretty much makes my day.

lucky.

Its really funny in such an ironical way considering the fact that I got an average grade for my Virology lab reports which I always worked hard on but a really high one for my Microbial Physiology lab reports that sometimes I don’t really give a shit about.

Its even funnier when I came to think about all those students who eagerly did and passed their lab reports, but only managed to get lower marks than me.

I should really work hard and start counting my blessings, no?

Alhamdulillah.. thank you, Madam Iwana Izni binti Zainuddin. Thank you so much for being that light at the end of my tunnel.


Yo Soy Cristiano.

assalamualaikum.

congratulations to Rain and team Kacip Sen(?) for winning the third place *again?* in the recent futsal tournament.

knowing Rain, I bet the football enthusiast in him will find this video amusing.

credits to Hisyam Hilmi for introducing me to this video.


Blackmail.

assalamualaikum.

test hari ni senang. terima kasih, Miss Siti Mazleena Mohamad *saje letak nama penuh in case beliau usha blog aku.. hehe*. tak sampai satu jam, aku dah siap dan submit dengan penuh yakinnya.

sebelum hantar, sempat jugak aku check berkali-kali kertas aku. takut-takut ada yang tertinggal separuh jalan jawapan aku *aku memang suka buat karangan tergantung, kata cikgu karangan aku*.

tapi dah check banyak kali pun.. dah check ke belum pun boleh lupa kadang-kadang. tu laa.. banyak sangat makan semut!

setelah beberapa Y.E.S dengan semua jawapan yang diberi serta membetulkan apa yang dirasakan patut, aku pun terus mengemaskan barang lantas menghantar kertas peperiksaan ke depan sambil mengibas-ngibas selendang yang menutupi T-shirt aku seperti Demok, ikan laga aku..

like a boss.

sebelum keluar, sempat lagi aku mengintai di balik pintu.. kot-kot boleh main chak chak dengan cikgu kesayangan aku itu. tapi sayangnya, ada student lain tengah memadu kasih dengan beliau.

aku jealous. noktah.

pabila kaki sudah pun terjejak keluar dari Lecture Theater, baru aku perasan yang aku dah ter”cancel” jawapan yang betul dan replace dengan jawapan yang salah.

apa nak buat ni? nak patah balik dah tak boleh.. mesti la tak adil kan *aku pun yakin Miss akan mengharamkan tangan aku memegang kertas itu kembali setelah menjejak keluar*.

tapi takkan nak give up begitu sahaja *hanya Fida yang mampu ungkapkan ayat ini dengan penuh perasaan*. carrymark adalah aset penting yang dibawa bersama seorang student itu ke dalam kamar peperiksaan *bukan kamar asmara atau beradu ya? sila bersihkan karat di otak anda*

dan carrymark itu aku perlu untuk selamatkan aku. nampaknya aku kena la berusaha lebih untuk Final Exams dan kuiz minggu depan.

macam mana ni? dahla soalan senang macam gampang. sumpah aku tak tanya kawan aku yang dah amik exam apa yang masuk.. aku main study tutorial dengan Silberberg je.

kalau Miss tanda kertas aku, mesti dia gelak tengok jawapan dilema aku tu. dah bagi soalan senang pun tak boleh jawab! berangan ke apa time kelas ni?

fikir punya fikir, aku rasa ini cara yang paling terbaik aku boleh fikir untuk blackmail Miss, sekaligus dapatkan markah kesian dari cikgu kesayangan aku tu..

itu pun setelah aku korek-korek balik gambar IID aku masa semester lepas.. nasib baik ada satu je kan? hehe.. *gelak jahat*

aku tahu paling dan terbaik tak boleh gabung.. tapi nak hidup bhai.. apa nak buat?

harap-harap Dewan Bahasa dan Pustaka tak hantar surat saman atas penggunaan tatabahasa yang salah. cukuplah dengan Pak Guard kat sini yang gila nak menyaman student.

 

cute, no?

 

aku tau.. perut Mr.Foo agak menyerlah disitu. tapi agak-agak Miss nak bagi tak aku A kesian?

aku masih tak dapat nak biasakan diri aku panggil lecturer kat sini dengan nama Miss atau Sir. faktor umur atau ego.. itu tak dapat aku pastikan.

tapi haruslah letak title Miss kan depan nama cikgu kesayangan aku tu? *kenyit mata* karang dia lempar kasut dia kat aku.

aku takut.