Biscotti


Hukum Sambutan Valentine’s Day.

assalamualaikum.

I remember scrolling through my Facebook news feeds six months ago casually when an interesting subject caught my eyes.

Why so serious, kid? Just keep calm and take a leaflet 🙂

Reading on  the students in the picture go to the same school as I did ten years ago, I was really curious about what the contents of the leaflet is all about.

Fortunately, I managed to get hold of a copy since Ameerul was more than willing to give his up to me. Thanks, bud!

Disclaimer : The contents of the article below is taken directly from the leaflet with no alterations whatsoever.

So, here goes nothing!

Read first.

Judge later.

Tarikh 14 Februari setiap tahun menjadi tarikh yang ditunggu-tunggu oleh pasangan bercinta sebagai hari untuk memperingati dan meluahkan cinta sejati kononnya kepada pasangan masing-masing. Amalan songsang seperti ini sudah menjadi taqwim tahunan remaja dan semestinya penganut agama Kristian. Lantas, remaja Islam di Malaysia diseru agar tidak terpengaruh dan meraikan sambutan Hari Kekasih (Valentine Day) yang disambut pada 14 Februari ini. Sudah jelas bahawa sambutan Hari Kekasih ini salah di sisi agama Islam dan bercanggah dengan aqidah Islam itu sendiri.

Perbuatan untuk meraikan sambutan Hari Kekasih amat bercanggah dengan syara’ kerana ianya mempunyai unsur kepercayaan agama Kristian dan menjurus kepada kebobrokan akhlak. Selain itu, sambutan yang tidak berfaedah ini dirai dengan penuh adegan maksiat seperti berdua-duaan, berpeleseran hatta membawa kepada perbuatan seks bebas. Hari yang dianggap “hari berbulan madu” bagi remaja sehingga mereka sanggup menggadaikan maruah demi membuktikan cinta mereka kepada kekasih masing-masing. Sesungguhnya budaya meniru budaya barat yang terpesong dan mencampurkan perkara aqidah mengikut kepercayaan agama lain adalah salah di sisi Islam,

Dalam erti lain, umat Islam tidak boleh mencampur adukkan akidah dan peribadatan agama Islam dengan akidah dan peribadatan agama lain. Ini berdasarkan firman Allah S.W.T yang bermaksud

“Katakanlah (wahai Muhammad) : Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku.”

(Surah al-Kafirun  ayat 1-6)

Nabi SAW dengan tegas telah melarang kita daripada meniru budaya Yahudi dan Nasrani dalam hadis yang bermaksud

“Nescaya kamu akan turut jejak langkah mereka (Yahudi dan Nasrani) sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta sehingga kamu akan turuti mereka walaupun mereka masuk ke dalam lubang biawak. Lantaran sahabat bertanya : Adakah mereka itu Yahudi dan Nasrani? Baginda menjawab : Siapa lagi kalau bukan mereka.”

Keputusan Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor telah menyatakan melalui Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor Kali 1/2006 pada 21 Februari 2006 telah memutuskan bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.

Para mufti di Malaysia juga telah bersepakat untuk memutuskan bahawa amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam seperti yang dibincangkan dalam Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005.

Melalui sejarah Valentine, jelas ianya dapat disabitkan dengan budaya Kristian yang menyatakan Valentine’s Day bermula dari kematian tragis seorang paderi yang bernama St. Valentine yang dibunuh oleh seorang raja Romawi yang bernama Raja Claudius pada (268-270 M).

Bermula dari kisah ini, mereka telah mengabdikan St. Valentine sebagai tokoh yang hebat dalam mempertahankan cinta dan dianggap sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup. Maka, 14 Februari dijadikan sebagai hari perlambangan dalam memperingati kematian St. Valentine dan dianggap sebagai upacara keagamaan masyarakat Kristian.

Justeru, Islam menyeru seluruh umat Islam khususnya remaja-remaja Islam agar tidak meraikan sambutan Hari Kekasih dan menghindari perkara-perkara yang boleh membawa kepada sikap untuk meraikannya. Berikut adalah sikap-sikap yang perlu dihindari oleh remaja Islam pada Hari Kekasih :

  • Sikap untuk keluar berfoya-foya sesama kekasih dan mengadakan majlis untuk menyambut hari tersebut dengan mengadakan parti atau majlis seumpamanya.

  • Menghantar kad-kad ucapan yang tertera kata-kata Valentine Day dan pada kad-kad tersebut terdapat gambar pari-pari yang mempunyai dua sayap yang menjadi simbol kepercayaan agama Kristian.

  • Menulis kata-kata cinta di dalam kad yang diutuskan dengan menyatakan keinginan cinta kepada kekasih kerana ianya juga sikap mempamerkan rasa gembira dan percaya akan hari tersebut.

  • Kebanyakan negara Barat, parti-parti diadakan sempena hari tersebut disambut dengan pesta seks dan tari-menari. Kebanyakan mereka menghantar hadiah-hadiah seperti bunga ros dan sekotak coklat kepada sesiapa yang mereka cintai.

  • Menghantar pesanan ringkas (SMS) kepada kekasih untuk meluahkan rasa sayang bersempena dengan Hari Memperingati Kekasih (Valentine Day) sebagai tanda percaya akan “keajaiban” hari tersebut.

Namun, segelintir pihak sanggup menaja majlis sambutan Hari Kekasih dan menjual barang-barang cenderahati untuk mempengaruhi remaja memperingati hari tersebut sehingga mengheret ke lembah maksiat. Ironinya, remaja menganggap sambutan ini sebagai simbol kecintaan dan kasih sayang yang tidak berbelah bagi kepada pasangan. Islam melarang umatnya berlebih-lebihan dalam bercinta sehinggakan sanggup menyerahkan maruah kepada pasangan yang dicintainya.

Sesungguhnya, perbuatan ini bercanggah dengan syara’ kerana ianya juga menyumbang berlakunya perkara maksiat dan zina.

Firman-Nya : “Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang membawa kepada kerosakan.”

(Surah Al-Isra’ : 32)

Ibu bapa juga perlu memainkan peranan penting untuk mengawasi anak-anak mereka agar tidak meraikan hari tersebut dan melakukan perkara-perkara yang tidak mendatangkan manfaat. Selain itu, pihak pentadbiran sekolah dan institusi pengajian tinggi juga agar lebih proaktif untuk memastikan tidak wujud program sambutan pada hari tersebut serta aktiviti bertukar-tukar bunga ros, kad-kad ucapan dan sebagainya.

Secara kesimpulannya, Islam memberi garis panduan yang jelas dan membenarkan hubungan kasih sayang sesama manusia dalam kerangka syariat. Hubungan kasih sayang kepada ibu bapa, sahabat dan sesama masyarakat boleh dilakukan setiap hari dan tujuh golongan yang akan mendapat lindungan ‘Arasy ialah salah satunya mereka yang berkasih sayang (bertemu dan berpisah) kerana Allah SWT.

Firman Allah SWT : “Wahai kaumku! Sesungguhnya kehidupan dunia ini hanyalah kesenangan (untuk sementara waktu sahaja) dan sesungguhnya hari akhirat itulah sahaja negeri yang kekal.”

(Surah Al-Ghaafir : 39)

Keputusan.

Hukum Orang Islam Menyambut Perayaan Valentine’s Day.

Mesyuarat Jawatankuasa Negeri Selangor 1/2006 yang bersidang pada 21 Februari 2006 telah memutuskan bahawa : Amalan merayakan perayaan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalan yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.

Orang Islam yang bertindak dengan cara menghina, mengingkari, melanggar atau mempertikaikan perintah atau arahan mufti yang dinyatakan atau dibenarkan melalui fatwa ini, boleh dikenakan tindak di bawah Seksyen 12 Enakmen Jenayah Syariah (Negeri Selangor) Tahun 1995.

Oleh itu, Muzakarah bersetuju memutuskan bahawa amalan meraikan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam.

Keterangan/Hujah :

Sejarah Valentine’s Day tidak ada di dalam Islam. Amalan, budaya dan hasrat perayaan ini mempunyai unsur-unsur Kristian yang bercanggah dengan Islam.

Di dalam Islam tidak ada hari tertentu bagi meraikan kekasih atau kasih sayang. Islam sangat menitikberatkansoal kasih sayang dan setiap hari di dalam Islam adalah hari kasih sayang. Islam menolak konseo kasih sayang yang terkandung dalam Valentine’s Day kerana unsur-unsur ritual keagamaan yang diamalkannya boleh menggugat akidah Islam.

Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan sebuah hadith Rasulullah s.a.w

“Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia termasuk dalam kaum tersebut.”

(Riwayat Abu Daud)

Rasulullah s.a.w. juga bersabda

“Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan daripada amalan kami maka ia akan ditolak.”

(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Kebanyakan golongan remaja Islam hari ini meraikan Valentine’s Day dengan perbuatan-perbuatan yang dilarang oleh Islam. Gejala seperti ini sekiranya tidak dibendung akan merosakkan generasi umat Islam akan datang.

Diterbitkan Oleh :

Jabatan Mufti Negeri Selangor

Tingkat 7 & 8, Menara Utara,

Bangunan Sultan Idris Shah,

40000 Shah Alam,

Selangor Darul Ehsan.

 

Telefon : 603-55143738

Fax : 603-55197584

E-mail : mufti_sel@selangor.gov.my

Laman web : http://www.muftiselangor.gov.my

 

 


Anonymous.

assalamualaikum.

*this is a phone conversation*

Anonymous : Salam.. hye ape khbr? sht?

Me: Waalaikumussalam.. sihat. siapa ni? =)

Anonymous : Sy org la. hahaha. gurau je. kwn sek.9. bawang goreng, knl x?

Me : Eh..awk knal x sy ni sapa? ntah2 awk xknal..

Anonymous : Sy yg msg awk. xkn sy xknl kot. awk fatimah lala right?

Me : Right but sy xigt lgsung awk ni.. by the way, where did chu get my number? seigt sy.. sy ta pnah bg number ni kat mana2 bdk skula sy..

Anonymous : Xkn nk dpt num awk pn sush. kna pndai cr la kn. kt mane skrg?

Me : Agak susah cuz i’m not that popular in school pun.. negeri sembilan.. you?

Me : Sorry, but somehow sy rasa awk tipu sy. xkira la sape awk sbnarnya.. tp kalau awk xgtau mcm mana awk dpt number sy dan apa motif awk tiba2 msj sy ni.. sy xrasa yg awk btol2 knal sy. sorry.. but if its like this, chu got to go..

Anonymous : Sori lmbt reply. td mgrb jap. eh, knp tetb mcm ni plak. sy nk knl2 ngn awk xblh ke! nk kwn2 je.. memg la sy sa2 sek ngn awk.. tp 2 kn tme sek. mane la sy nk tegur awk. segn la. ikhlas la awk.

Anonymous : Stdy kat ng smbln ke? amk coz ape? sy kt arau perlis.

Me : Kenapa awk mak marah sy? sy yg patotnya marah awk.. dhla sy xknal awk? tp sblom sy jwp soalan awk.. sy nak psoalan sy dijwb dlu.. ok?

Anonymous : Eh knp plak ni. sy xde niat nk mara awk. kalo awk trs, sy mintk maaf ok.

Me : Seriusly, i’ll be friends with u kalau u jwb soalan i tadi.. take it or leave it.

Anonymous : Ok la. ape soaln td cik adk. cm nk jwb spm je..

Me : Haha.. senang je. where did u get my number from? dan awk kenal sy bila..time skula rnda ke menengah.. state the year and class i’m in..

Anonymous : Wow byknye soaln, ni btl2 jwp exam ye. dpt dr digi cntre. ms 2 awk f4 n sy f5.. so ms 2 la sy br cm2 awk. than dlu penh jupe awk keje kt guardian plaza. lyn sy ms 2 nk cr brg..

Me : Really? so honestly.. where did chu get my number..

Anonymous : Nak sy tpu ke. dh bg tau bnda btl kn. digi centr sy dpt. ade soaln lg.

Me : Awk tau x apa yg awk buat ni menceroboh hak privasi pelanggan? nvm.. cbe cite cne awk bule dpt number ni dari digi centre..

Anonymous : Tau dh. lpas ni xbuat dh. kebtln je pn.. sy ade cousin keje dg cntr. so sy mintk tlg. jgn nk heboh kt org lain plak. sy kna la jujr nk bg tau kn kt awk.

*

*

*

Aku tersenyum sorang. Antara percaya dan tak percaya..

Hey.. you gotta admit.. bukan selalu kita jumpa someone yang sanggup check up personal data kita illegally kat DiGi Centre semata-mata nak berkawan dengan kita, kan?

I knew that he was telling the truth because I only started using my current DiGi number during my early Third Semester..

And registered my numbers at the shop selling the numbers in Kuala Pilah.

And its not a case of my current DiGi number being leaked to my secondary school friends as I really didn’t keep in touch with all of them and none of them really knew what number I’m currently using except one Qistina binti Zulkifli.

And the thing is.. this one Qistina binti Zulkifli is really a nice, demure and pious girl who didn’t seem to be the type of girl that hands out my phone number to just anyone.. let alone guys.

Hey, man.. I’m impressed.

Thank you, Mr. Anonymous for letting me have this interesting experience in my life.