Biscotti


Category Archive

The following is a list of all entries from the Can’t Buy Me Love category.

Rintihan Pengemis.

assalamualaikum.

Puas sudahku menyatakan rasaku

Pada dirimu

Resah jiwaku

Namun setiapnya kau terima begitu mudah

Umpama aku sekadar melata sahaja

 

Bukan setahun dua

Kita bina hubungan kita

Ku risau kamu tak berfikir begitu

Kuat di dalam hati

Ku rasa hidup mu memati

Sebahagian dari kasih untukmu dalam diri ini

 

Umpama insan hina

Mengemis kasih tak ke mana

Dengarkanlah rintihan ku segera

 

Langit jadi mendung dan kelabu

Angin bertiup nan sayu

Titis air berlagu

Dedaun lalu gugur disapu

Berat limpahan itu

 

Hujan di jiwaku

 

Mudah tewas perasaanku

Gugur air mataku

Aku bukan begitu

 

Namunku hanya insan biasa

Yang tiada lebih apa

 

Sama di sisiNya.

Today, Abah asked the three of us (minus Sheila since she’s currently sitting for her Final Examination papers in Melaka) to do some sort of a performance each for Mama in conjunction with Mother’s Day today.

However, the interesting catch is that the one that succeeds in moving Mama to tears is considered as the winning performance.

Although I don’t really believe in dedicating one day to celebrate Mother’s Day just to show my appreciation and affection towards Mama (because hey, I love her every single day!) , I’ve decided to just go along with the plan and put my writing skills to test.

After less than two hours, this is what I’ve managed to produce.

assalamualaikum.

 

Allahu maghfirlii wali waalidayya walilmum-iniina yauma yaquumul hisaab.

“Our Lord! Forgive me and my parents, and (all) the believers on the Day when the reckoning will be established.”

(Surah Ibrahim 14:41).

 

Ke hadapan mama yang tersayang,

          Pertama sekali, kakak nak minta maaf pada mama sebab kakak rasa kakak sorang je anak mama yang tak ucap “Selamat Hari Ibu” pada mama. Pada kakak, sambutan “Hari Ibu” tu tak relevan sebab maknanya kakak sayang mama untuk sehari je walhal kakak sayang mama hari-hari. Setiap hari.. kakak tahu selalu jugak mama terasa hati pada kakak sebab kakak tak tunjuk kasih sayang kakak pada mama.. Bukan kakak tak nak tunjuk, tapi kakak tak pandai dan tak mampu.. Ini kelemahan kakak yang selalu kakak cuba baiki.. Maafkan kakak, mama.

          Sedar tak sedar, dah 23 tahun kakak hidup kat atas muka bumi ni. Terima kasih, mama sebab lahirkan kakak 23 tahun yang lalu.. kalau tak, mungkin mama tak dapat dengar sendiri “Luahan Hari Ibu” kakak malam ni.

Mama,

          Terima kasih sebab sanggup berpatah tulang, berputus urat dan bersabung nyawa semata untuk bagi kakak peluang untuk kenal bumi nie. Terima kasih juga sebab mama sanggup dan boleh bagi kasih sayang pada kakak dan adik-adik semua. Kalau diikutkan kakak, mana mungkin kakak mampu nak sayang sesuatu yang menyakitkan dan merugikan diri sendiri? Tapi, atas sebab itulah Allah muliakan mama. Kakak selalu terfikir macam mana nak balas jasa mama.. tapi siapa boleh ganti tulang yang patah, darah yang hilang dan urat yang putus, kan? Sampai mati pun xkan mampu..

          Selain daripada tu, kakak juga nak minta maaf atas segala kesilapan kakak yang lebih banyak disengajakan daripada tak sengaja yang mengguris hati mama dan mungkin menyebabkan mama dipertanggungjawabkan di akhirat kelak. Kakak tahu kakak ni seorang anak yg mengecewakan.. Tapi, itu juga satu lagi kelemahan yang kakak cuba buang.

          Akhir kata, kakak nak mama tahu yang kakak sayang mama sangat-sangat. Tiap-tiap hari.. siang malam kakak menangis rindukan mama bila bergaduh.. Tiap kali gaduh, kakak selalu harap yang Allah tak cabut nyawa kakak ataupun mama sebelum kakak minta maaf sebab kakak tak nak menyesal macam kakak rasa bila Mak Tijah meninggal.

What do you think, eh?

Based on the responses that I get from the audiences, I must say that I’ve done a pretty good job tonight!


Allahyarham.

assalamualaikum.

Mungkin sudah hampir genap setahun allahyarham Wan Othman bin Wan Setapa pergi meninggalkan keluarganya yang tercinta demi untuk menyahut panggilan Sang Pencipta Yang Maha Agung di tanah suci Mekah.

Sesungguhnya, aku dengan jujurnya ingin katakan di sini bahawa aku tidak begitu merasai kehilangan arwah Tok Wan sepertimana yang dirasai oleh Mama sekeluarga.

Apakah ini kecekalan atau kekerasan hati semata.. aku pun tak tahu.

Sempena Hari Raya Haji yang semakin menghampiri tidak lama lagi, aku ingin kongsikan sedikit sebanyak koleksi gambar yang diambil oleh rakan arwah Tok Wan semasa menguruskan pengebumian jenazah Tok Wan di sana.

pengurusan awal.

solat jenazah.

pengebumian.

akhir.

Aku harap perkongsian pada kali ini sedikit sebanyak dapat memberi gambaran tentang pengurusan jenazah jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah di samping mengubat perasaan rindu dan sedih yang melanda keluarga para jemaah haji yang ditinggalkan.

Dengan berakhirnya entri pada kali ini, marilah kita bersama-sama meluangkan sedikit masa untuk menadah tangan seraya menyedekahkan Al-Fatihah buat arwah Wan Othman bin Wan Setapa serta para jemaah haji yang pergi tidak kembali untuk merayakan Hari Raya Haji bersama keluarga tercinta pada tahun-tahun yang akan mendatang.

I never had the feeling that you are already gone.. You’re just not coming back, right? And will never be.


The Casio Story.

assalamualaikum.

sebelum cuti semester lepas, aku dengan Rain dah berangan nak beli jam bersama. lebih precise, jam Swatch edisi New Gent.

 

the me.

 

the him.

 

lawa kan? mengaku je la.

nak dijadikan cerita.. aku dah pergi usha harga Swatch ni time merendek kat Sungei Wang Plaza haritu. harga?

RM 210.

mahal gila siut! agak turn off disitu.. jadi aku pun pulang dengan tangan kosong. well, takde la kosong sebenarnya.. aku cuma beli burger dengan keropok lekor tepi jalan.

tapi, Rain masih bersemangat nak beli jam ni. katanya dia nak pakai jam.. dia tak pernah pakai jam mahal-mahal. *motif sangat?*

dan dia nak aku beli sekali. aku rasa dia mungkin tak tahu.. things that were supposedly to be called accessory, whether it stays either on the neck or ankle, won’t stay long at mine for not more than one month.

dan dah menjadi tugas aku untuk survey everything untuk dia. sekretari tak bergaji la katakan..

aku ada mention kat Abah yang aku nak beli jam tangan. Abah cakap nanti dia bawak aku pergi.. sambil mata terlekat kat kaca mata TV.

aku tak kisah sangat. aku bukan bersungguh beria pun..

*

*

*

tak sangka pulak Abah bawak aku tengok jam masa kitorang satu family keluar cari jersey bola untuk Hisyam. masa yang kurang tepat, aku kira.. aku masih high dan lalok.

siapa suruh gatal minum kopi Kacip Fatimah? memang padan muka la kan..

dengan keadaan otak yang kurang stabil, aku tak sangka yang aku masih berupaya membuat pilihan yang tepat. itu pun memerlukan brain cell yang banyak..

aku terpaksa tilik jam tu dari luar satu persatu. dengan muka yang disembamkan pada cermin display tersebut.. dan akhirnya, jam ni merupakan jam yang menjadi pilihan hati aku.

dan aku masih cintakan jam ni sampai sekarang.

 

sukanya bila aku ceria.

 

aku rasa terharu bila Abah bargain dan harga bayarkan jam ni untuk aku. aku rasa aku hampir menitiskan air mata pada waktu itu..

aku jarang dapat sesuatu yang mahal dan betul-betul aku suka. selalunya aku beli sendiri barang-barang mahal yang aku nak.

aku suka jam ni sebab jam ni merupakan jam yang besar dan cantik. sesuai la jugak dengan harganya yang mahal.. jam tangan lain yang bersifat kewanitaan bermuka kecil dan tak berpadanan dengan harganya.

itu apa yang aku kira. siapa tak suka beli something yang nampak cantik pada harga yang berpatutan atau murah? lagipun, aku bukan seorang yang feminis sangat.

RM100? siapa kata harganya RM100.. tu harga lepas bargain. harga sebenar? RM150. gila kan? tapi aku kagum dengan Abah.

terror gila dia bargain. aku rasa sedih.. aku tak suka orang lain, especially orang yang aku sayang terpaksa meminta-minta hanya demi kerana untuk aku.

aku juga suka jam ni sebab dialnya berwarna grey.. which oozes elegance. black is too boring and white? so plain. lihat? aku memang cerewet, kan.

dan dialnya nampak shiny bawah sinaran cahaya matahari mahupun lampu. aku tahu.. Aufi arif dengan taste aku yang suka something yang shiny.

dan no, aku bukan cucu Datuk M.Daud Kilau, ok?

 

flamboyant.

 

this is what it looks like when there’s no light reflected to it. looks awesome, no?

 

pretty, no?

 

loving the manly strap.

 

kali terakhir aku tergila-gilakan jam tangan dengan strap besi is around.. early last year, maybe? dan aku tak mampu nak beli.. walau aku masih bekerja kat Guardian bagai time tu.

tak silap aku.. fascination aku pada waktu itu adalah Marc Jacobs dan Fossil. siapa lah yang mampu nak beli kan? paling mahal watch collection dorang yang aku minat retails at about RM 300 something.

and the expensive most? have to say, RM700 something. high fashion taste, no?

aku suka strap shiny-shiny. key factor kenapa aku pilih strap besi adalah durabiliti. strap leather tend to wear out after a while.. and susah nak cari matching leather untuk ganti leather strap yang asal.

the one thing that is off-putting about this watch is that it keeps pulling hairs off my wrists. Ya Allah, sakit gila! botak sudah pergelangan tangan aku.

*

*

*

hari-hari bila aku pandang jam ni.. aku tahu yang aku bawak kasih sayang Abah ke mana saja aku pergi sekarang. Abah susah nak tunjukkan kasih sayang dia.

dan aku rasa.. ni hadiah kasih sayang Abah yang paling berharga buat aku. terima kasih, Abah!


Talking to the Moon.

assalamualaikum.

I know you’re somewhere out there

Somewhere far away

I want you back

My neighbours think I’m crazy

But they don’t understand

You’re all I have

At night when the stars 

light up my room

I sit by myself

Talking to the Moon

Trying to get to you

In hopes you’re on the other side

Talking to me too

Or am I a fool

who sits alone

talking to the moon

Do you ever hear me calling?

Cause every night I’m talking to the Moon

Trying to get to you..

I’m feeling like I’m famous 

The talk of the town

They say that I’ve gone mad

But they don’t know what I know

Cause when the sun goes down

someone’s talking back

they’re talking back..

Mama’s gonna take off to Kelantan tomorrow in a FireFly flight that I’ve booked for her at 7.20 a.m.

*

*

and here I am.. sleepless in Kuala Pilah. *krik krik.. bunyi cengkerik*

*

*

I missed her.. I missed Mama alot *holding back tears*

*

*

I missed massaging her whole body..

I missed her cookings..

I missed her smell..

I missed her face.. *teary eyed*

I missed her hands touching my shoulder and face..

and hands..

 

home-cooked.

 

*

*

screw the list! I miss everything about her..

*

*

siapa suruh kau tak balik rumah, kan? so much for saving la, kan..

padan muka kau, Fatimah Lala! sekarang nangis sorang-sorang.

pungguk rindukan bulan.


Solat Hajat.

assalamualaikum.

one of the reasons as to why Mama and Abah agreed to go back home to Kelantan was due to Tok’s recommendation that we should at least do a solat hajat for Mama.

as you all may concern, Mama is having this weird sickness where she would be so sick and tired all the time (only God knows what hit her…)

she would have cold feet and her face would turn pale.. its like.. muka Mama dah takde darah?! *whatshit*

and she would burp like.. everytime?! (okayla.. most of the time)

hospital? been there.. done that! she was admitted twice before this.. first was DEMC and second one’s KPJ. she will eventually got better and was allowed to go home for only three days before she began to feel as worst as before she was admitted.

I felt so sorry for Mama.. but I can’t help feeling more sympathetic towards Abah. I mean.. I know its his responsibility to take care of his wife and stuffs like that..

with Mama being admitted to the hospital.. had been a total wreck! I mean.. if I went to accompany Mama at the hospital, usually there would be no one taking care of the house.

sometimes.. even the laundry doesn’t get taken care of.. whatshit is that?!

with all these stuffs (oooh.. did I mentioned that the hospital bills almost reached a total max of 5k?) going on, this whole situation is really taking a toll on me.

luckily, Tok Wan and Tok Bedah decided that they would come with Cik Ani and Mak Su Dah to care for Mama..

which was a relief for me and Abah.. at least Abah doesn’t have to worry about leaving Mama alone at the house while he was out working..

and although I have to make myself busy (its actually quite fun as I was also experimenting new recipes on these guinea pigs.. they don’t seem to mind at all!) at the kitchen, preparing food and stuffs for the whole household.. I’m actually relieved that Mama now has company so that she can feel less burdened about this whole thing happening to her.

but after a few days of staying and caring for Mama but still no positive outcomes out of this, Tok Bedah and Tok Wan suggested that we really should do a solat hajat for Mama..

its better done at the kampung since people around here won’t probably have time to attend *people tired after work and stuffs* and it would be a havoc as Abah is also busy.. how got time to organize solat hajat?

so, all of us agreed (reluctantly I agreed.. such a bad daughter I am) to go back to Kelantan.. Abah and Mama by flight.. the rest of us by bus.

and after a few days landing in Kelantan, preparations for solat hajat was made. it goes on pretty well as we have talented cooks ( I heart my elders for cooking such nice gulai ayam and sambal..)

the only thing (not the only thing.. its actually THE THING!) that pisses me off was that how someone dissed about the small amount of chickens Abah bought to cook for gulai..

I mean.. how can’t you guys understand Abah’s economic stands? he had to pay for Mama’s hospital bills although its really his responsibility.. caring and worrying about Mama as soon as he came home from work..

and on top of all this, he had to contain his patience to deal with all of this (trust me.. I know Abah well)

AND YOU’RE SITTING HERE, DOING NOTHING BUT COMPLAINING ABOUT MY ABAH?!!

sorry.. but its just plain rude! and the worst part was that person complained about this to every single people that came to the house.. saying that *Omar tak beli ayam cukup-cukup untuk solat hajat malam ni.. ada ke beli 12 ekor je?*

WHAT THE HELL, MAN?

I was so depressed that I told Abah about it.. I knew that sedikit sebanyak.. mesti lah terasa kan?

tapi layankan je lah..

the event started after Maghrib.. and the guests invited were 40 people altogether.

to keep you entertained, here’s some scoop from the event.

sepah.

 

penat aku susun.. tiba-tiba selerak balik. CHOI BETULL!!

 

motif.

 

antara motif-motif sejadah masjid yang tidak dimotifkan sendiri atas motif-motif yang tertentu..

 

pembaringan.

 

part yang agak menikam sanubari.. ada ke Tok Bedah dengan sengajanya menyediakan tempat pembaringan Puan Rozana kat belakang para jemputan solat hajat..

agak cheapness disitu.. mungkin sebab Tok Bedah terlalu banyak mendengar kata orang yang mengatakan bahawa Puan Rozana terkena buatan orang kut..

mungkin itu yang membuatkan beliau.. bawah keadaan separuh sedar (muka Tok Bedah selalu mamai.. dengan tidur petang segala) menyediakan tempat pembaringan itu.

mungkin beliau menyimpan harapan agar jin-jin dalam badan Puan Rozana dapat dikeluarkan dengan sebab mujarabnya bacaan ayat suci dan solat hajat para jemaah sekalian..

tapi Tok Bedah tak fikir pulak.. kalau Puan Rozana tu naik hantu kat situ, tak ke payoh dibuatnya?

lepas beliau naik hantu, kemungkinan besar untuk Tok Bedah naik hantu pun agak tinggi kerana Tok Bedah bukannya boleh tengok rumahnya ni bersepah sikit!

biro.

 

yup.. Biro Makanan tanpa jemu menyedia dan menghidang makanan yang sedap buat para jemputan dan seterusnya.. ahli-ahli Biro Solat Hajat Mama 2011.

dif-dif kehormat.

 

dif-dif jemputan sudah pun melabuhkan punggung sambil menikmati makanan yang dihidangkan..

kenyang.

 

perut sudah kenyang.. apa lagi?! kelihatan barisan jemputan menuju exit yang disediakan.. anak bini sudah menanti di rumah!

potensi.

 

macam ada potensi je Mak Ka ni nak ikut jejak langkah arwah Datuk Sosilawati.. gaya pun dah ada ni!

guess what.. at the end of the solat hajat, the much-feared shortage of gulai ayam never really happened as most of the attendees didn’t eat much ayam (health reasons, perhaps?) and the gulai lasted for like.. THREE DAYS!!

tanpa tangguh, aku terus melahar that someone for making Abah looked so bad in front of a lot of people.

call me rude.. but no one can be rude to Abah and Mama except me (no pun intended.. and sounds so wrong).


Belasungkawa

assalamualaikum.

Pada pagi 29 Oktober yang lepas, aku tidur lambat. Ketika aku baru sahaja menutup segala aplikasi dalam laptop aku untuk persediaan aku menuju ke Slumberland, aku dikejutkan dengan suatu panggilan.

Ya.. panggilan telefon dari Abah. Apa kejadahnya Abah ni… malam-malam buta nak menelefon? Dengan hati yang agak berdebar-debar, aku gagahkan juga diriku untuk mengangkat panggilan tersebut.

Panggilan terputus. Aku kaget.. apakah yang ingin Mama cuba sampaikan tadi? OMG.. ada pencuri ke dalam rumah aku..?

Impossible is nothing kerana aku teringat bunyi kerusi yang seperti dialihkan dari ruang makan di tingkat bawah rumah aku. Is it possible that Mama called to warn me about it?

Worst.. takkan nak aku inspect kut! Aku akui.. aku memang pemberani habis dalam famili aku.. tapi kalau nak inspect pencuri ni.. belum datang lagi berani aku.

Di kala aku cuba membunuh mati ketakutan yang baru je bercambah dalam diri, Abah call lagi. Shite.. are you serious? Me? Inspecting some thief in our house?!

Kedengaran tangisan sedu Mama di hujung talian, aku persetankan ketakutan aku dan terus membuka pintu. Kisah pulak aku kalau pencuri tu tahu aku bukak pintu bilik dan pasang lampu tangga?

Kaki aku menuju ke pintu bilik Mama dan Abah lalu tangan aku lantang mengetuk pintu. Setelah beberapa lama, Abah buka pintunya.

Dan di atas katil, kelihatan muka Mama pucat.. hidungnya sedikit merah. Pasti ada sesuatu yang berlaku! Dan bila aku tatap muka Mama buat beberapa lama, kedengaran suatu suara yang mengatakan..

“Kakak, Tok Wan dah meninggal”

“Innalillah hi wa inna ilaihi rajiuun….”

Aku arahkan badan aku mendapatkan Mama. Tanganku dan tangan Mama yang sejuk bersatu. Aku urut badan Mama perlahan dengan harapan agar semangat Mama sedikit sebanyak pulih semula sambil mendengar details peristiwa yang menyedihkan itu.

Sebelum aku pulang menuju ke bilik tidur, aku peluk badan Mama. Walaupun badan aku dan badan Mama tidak bersentuhan, aku dapat rasakan longlai dalam tubuh seorang anak perempuan yang baru sahaja kehilangan bapanya.

*

*

*

Dukacita ingin aku maklumkan disini bahawa Tok Wan Othman bin Wan Setapa baru sahaja menghembuskan nafasnya yang terakhir di Tanah Suci Mekah pada 1 Zulhijjah.

Semoga roh Tok Wan Othman bin Wan Setapa tergolong dalam kalangan orang-orang yang beriman. Amiin..

Oleh itu, disini aku ingin mengambil kesempatan untuk mengajak para readers yang dihormati untuk sama-sama kita menadahkan tangan dan menyedekahkan Al-Fatihah kepada arwah Tok Wan Othman bin Wan Setapa.

Aku juga ingin meminta agar para readers turut mengirimkan doa buat isteri arwah Tok Wan Othman bin Wan Setapa. Moga-moga isteri arwah diberikan keselamatan, kegigihan serta ketabahan dalam usaha beliau mengerjakan haji secara berseorangan tanpa kehadiran arwah disisi pada beberapa hari yang akan datang.

*

*

*

 

Sebagai tanda belasungkawa, surah Yaasin dalam format mp3 akan aku mainkan sekali setiap hari selama 100 hari bagi mengiringi hari-hari pemergian arwah.


Take Off.

assalamualaikum.

Sorry for the quality of my writings nowadays. My writing mojo did a disappearing act.. again!

And I’m like.. burdened with lotsa stuffs on my shoulders. Looking at the pictures kept in my laptop makes me crazy. And I only have like.. a month or less to utilize the good internet connection in the house before having to drag my lack-of-esteem self back to Kuala Pilah.

Pilahdelphia? I bet Philadelphia is a much more interesting place compared to the former.

The “much more” phrase reminded me of Kyra’s version which is “much more better” phrase that she used in her BEL Academic Writing Essay Assignment last semester.

Although there’s no such thing as “much more better” in English.. I bet many can easily guess how strong-willed, determined, emaculate and hardworking Kyra is by judging from the choice of word she used in such an important assignment.

Anyways…

Last Sunday, my nucleus family from Mama’s side convoyed all the way from our place in Kampung Rekang Hilir, Jelawat to an airport in Terengganu *Sultan Mahmud Airport, I guess?* to send Tok Wan Othman and Tok Zabidah off for Mekah to perform their Umrah and Hajj.

Sorry for the lack of effort in my behalf.. I was too uncomfortable.. being so sleepy and sick.. I sneezed almost every second during the whole thing.

Thanks to Ibu’s sambal belacan which I ate so much the night before.. considering the bad consequences that comes with the delicious taste.. I guess you can regard that as my sinful pleasure.

Stop rambling already.. here goes nothing.

#1

#2

#3

#4

#5

#6

#7

#8

#9

#10

#11

#12

#13

#14

#15

#16

#17

#18

#19

#20

#21

#22

#23

#24

#25

#26

#27

#28

#29

#30

#31

#32

#33

#34

#35

#36

#37

#38

#39

#40

#41

#42

#43

#44

#45

#46

#47

#48

#49

#50

#51

#52

#53

#54

#55

#56

#57

#58

#59

#60

#61

#62

#63

#64

#65

#66

#67

#68

#69

#70

#71

#72

#73

#74

#75

#76

#77

#78

#79

#80

#81

#82

#83

#84

#85

#86

#87

#88

#89

#90

#91

#92

#93

#94


Kenduri Doa Selamat

assalamualaikum.

Pada hari Sabtu yang lepas, keluarga Tok Wan Othman dan Tok Zabidah Daud dengan kekuatan bala tentera sebanyak 20 orang dan ke atas telah pun mengadakan kenduri doa selamat buat Tok Wan Othman dan Tok Zabidah serta majlis bercukur jambul buat Nik Darwisya Sofia.

cute, no?

Sambil menyelam minum air.. majlis kenduri doa selamat adalah diadakan khas sempena keberangkatan Tok Wan Othman dan Tok Zabidah ke Tanah Suci Mekah bagi mengerjakan haji dan umrah pada keesokan harinya. Majlis bercukur jambul buat Nik Darwisya Sofia juga telah diadakan pada hari yang sama bagi meraikan kelahiran kedua buat pasangan Wan Nurul Atika dan Nik Kazaruddin.

antara jemputan yang hadir

Majlis tersebut diadakan pada sebelah tengahari iaitu beberapa jam selepas ketibaan rombongan Wan Rozana dengan kekuatan bala tentera seramai 5 orang yang telah selamat tiba di Kampung Rekang Hilir.

berjemaah.

Acara tersebut telah dimulakan dengan solat hajat dan bacaan doa yang dihadiri dan disertai oleh anak menantu Tok Wan Othman dan pasangan serta jemputan majlis yang hadir.

the many faces of Pia.

onlookers of the ceremony.

minum pun bersuap, ya?

Pia being comforted and finally had her hair cut.

Tok Wan, Kaza proceeded to cut her hair.

 

brothers.

yup.. the above is Ayah Mat, Abah’s eldest brother. they have the difference in age of 30 years.

old enough to be the father of Abah, no?

Setelah selesai bacaan doa, acara diteruskan dengan Majlis Bercukur Jambul buat Nik Darwisya Sofia dan diakhiri dengan jamuan makan yang disediakan khas buat jemputan majlis yang hadir. Antara makanan yang disediakan buat para jemputan adalah buah pisang, nasi putih, gulai ayam, sambal belacan, pulut kuning, buah tembikai dan juga ikan kering.

the kampung way.

memang tak puas makan gulai.. menambah sampai dua tiga pinggan nasi. and of course, gulai ayam tu luar mari.

mana sempat nak masak sendiri?

apa pun, sambal Ibu paling kaw! memang mahsyuk habis.. sambal belacan la katakan.

esoknya? memang bersin tak henti kat airport!


Majlis Pertunangan Pak Deli.

assalamualaikum.

You know what they say.. home is where the heart is. Man.. it feels so good to be home right here in Shah Alam.

Sorry for not posting anything up for a long period of time.. I deeply apologize for any inconvenience caused.

I seemed to have lost my writing mojo. This is mainly due to the lack of idea, words and also time.. technical errors such as bad internet connections is also to be blamed.

But most of the time.. its just me being sucha lazy ass.

Despite feeling tired, it’s a wonder how a short trip is all what it takes for me to regain my writing mojo back.

*

*

*

Being the only son in Tok Wan Othman’s family, everybody keeps bugging Pak Deli to settle down and get married now that Pak Deli is already in his late 20’s and already has a stable financial ground to start a family.

It is also undeniably because he is the only one our family depends on to carry on the Wan family’s legacy.

And by everyone, I meant his siblings. Which is Ibu, Mama, Cik Ani, Cik Umi, Mak Ja, Mak Ya and Mak Ka.

After much persuasion that ensues, he finally did what everyone told him to do.

On 1st of September 2011, Wan Mohd. Zufadzlizan is officially engaged to the girl of his dreams, Cik Rohana. I gotta apologize for not remembering the future new addition in my own family.

The engagement takes place in Kampung Rekang Hulu, Jelawat, Kelantan Darul Naim during the afternoon.

The pictures below were taken before, during and after the course of event took place.

 

without flash.

 

matte.

 

flash on.

 

shiny.

These were the seven types of hantaran prepared by us for Rohana.

This is Mak Ya. Mak Ya is the seventh child out of eight children of Tok Wan Othman and Tok Zabidah.

boleh kenal?

As you can see, her favourite past time happens to be camwhoring.

vanity fair.

Behind every beautiful pictures, there’s a photographer being victimized for it. In this case, its me..

*texting Fatin*

This is Mak Ya being photo bombed by Hairil Hasyimi Omar. A serious bodybuilder, dangerous flirt by day and accidental siblings annoyer at night.

spot the noise.

And as you can see, an occasional photo bomber and a serial camwhore.

one.two.three.

And this is me being photo bombed by both Mak Ya and Hairil. And no.. the camwhoring trait does not run in my genes and blood.

behind the scenes.

The theme of this collage was “Kekalutan”. Memang kalut habis!

sambung kalut.

And this is “Kalut Rumah Pengantin”. Kalut sentiasa..

This is Tok Wan Othman’s family with the force of more than 30 people invading Rohana’s house. Winning!

full house.

Kami memang suka buat gege dalam rumah orang.

hitam mata.

This is Pak Deli being so nervous about the whole thing. Funny, no? The theme that we have going on here is “Cemaseram”.

relieved.

This is Pak Deli looking so happy and relieved after the engagement ceremony. Congratulations to both Pak Deli and Rohana.

sila takut.

Marrying someone means that you are also married to his family.

bekas cincin cantik.

This is the seven types of hantaran prepared by Rohana’s family for Pak Deli.

pengantin remaja.

The ever young couples. From above: Mak Ja and Cik Amin, Abah dan Mama and Cik Ani dan Cik Saupi.

mata ke laut.

The candid photos of the day.

ohai, tok wan.

 

boys.

The forces to be reckoned.

 

poor Syazril.

oh ya, abaikan si Hairil.