BiscottiTip Menguatkan Memori.

assalamualaikum.

 • Niat untuk Mengingat.

Kedengaran seperti agak kelakar tetapi ia teknik yang sangat berkesan. Apabila menjalankan latihan, Abang Badr akan memberi amaran kepada peserta program bahawa setiap perkara yang diberitahu akan disoal semula pada akhir kelas. Menariknya, mereka dapat mengingat dengan baik!

Rahsianya ialah tatkala memberikan amaran untuk menyoal semua perkara yang diajar, peserta terus memfokuskan minda untuk mendengar setiap perkara yang bakal diperkatakan. Mereka bersedia dan itulah yang dikatakan untuk mengingat.

Ajaibnya, minda dapat menyerap maklumat dengan baik kerana hati turut sama bersedia. Jadi ketika belajar, anda mesti berniat untuk mengingat!

 • “Repetition is the Mother of Knowledge.”

Minda ini mudah mencerap dan menerima ilmu apabila ia dimasukkan secara berulang kali. Bukankah teknik ini juga digunakan oleh para penghafaz al-Quran? Mereka membaca berulang kali sehingga benar-benar menguasai ayat-ayat tersebut.

Dengan mengulang perkara yang perlu diingat, maklumat-maklumat itu mudah melekat. Andai anda dapat menghidupkannya dalam kehidupan sebagai pelajar, percayalah ingatan anda akan menjadi sangat kuat. Kerana pengulangan ialah ibu kepada proses pembelajaran!

 • Nota Bergambar dan Berwarna.

Otak manusia sangat bersedia untuk mengingat sekiranya paparan yang dilihat dalam bentuk berwarna dan berwarna.

Nota yang sarat dengan dengan tulisan bakal membuahkan kebosanan ketika belajar. Malah mengurangkan kemampuan untuk mengingat sesuatu perkara. Di sinilah perlunya teknik nota bergambar dan berwarna. Salah satu daripadanya ialah peta minda.

Dengan penjelasan yang mudah difahami, warna yang pelbagai serta diselitkan pula dengan poin yang menggambarkan isi-isi penting, peta minda membangkitkan kemampuan otak untuk mengingat dan mencetak informasi dalam kotak memori. Disebabkan itulah kita sendiri lebih mudah mengingat wajah seseorang berbanding namanya, betul kan?

 • Pemakanan Seimbang.

Tidak dapat dinafikan betapa memori juga dipengaruhi oleh makanan yang kita makan. Makanan yang baik untuk otak antaranya :

 1. Kismis
 2. Madu
 3. Telur
 4. Buah beri
 5. Kacang dan bijiran.
 6. Ikan
 7. Coklat
 8. Sayur-sayuran hijau.

Dalam masa yang sama, elakkan makan makanan yang mengikis kekuatan, antaranya :

 1. Jeruk
 2. Aiskrim berlemak.
 3. Makanan ringan (junk food).
 4. Rokok.
 • Doa Kuatkan Ingatan.

Usah lupa segala kekuatan dan kelebihan ialah kurniaan daripada Yang Maha Esa. Mintalah kepadaNya, sujud dan mengadulah semahu-mahunya. Pohonlah agar ingatan anda sentiasa kuat, segar dan kental.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: